Kiropraktik

En kiropraktors fokus er at genoprette leddenes og nervesystemets normale funktion. Vi arbejder på at alle reflekser i ryggen skal kunne udføres følsomt og ens til begge sider, op og ned, samt uden større irritationer eller smertereaktioner fra hesten. I de fleste tilfælde bliver hestene meget glade for behandlingen allerede ved første eller anden behandling. Til meget ømme heste vælger jeg tit at starte med en mild manuel teknik der løsner op i musklerne og som regel får hesten til at slappe bedre af og acceptere behandlingen. I sjældne tilfælde kan det være en fordel med en let sedation for at få hesten til at slappe af.

Kiropraktoren “retter” egentlig ikke på noget i den forstand at han flytter på noget som er skævt. Men da vores krop jo hænger sammen vha. en masse led, vil et led der ikke har fuld bevægelighed, give indtryk af at man er “skæv”, hvis leddet kun kan bevæge sig den ene vej. Kiropraktoren korrigerer dette ved at give et skub til leddet i præcis den vinkel leddet er skabt til at bevæge sig, samt indenfor dets normale bevægeligheds-kapacitet – og genopretter på den måde leddets normale bevægelighed. Hesten virker herefter lige igen fordi leddenes normale bevægelighed er genoprettet. Muskelspændingerne forsvinder når leddet igen kan bevæge sig normalt, og derfor virker kiropraktik også smertestillende – fordi det fjerner årsagen til smerten.

Normalt kræver det 2-4 behandlinger at få den normale funktion helt tilbage – og et varigt resultat er selvfølgelig også afhængig af at der ikke ligger årsager som spat eller andre skader i benene til grund for problemet.

Ved primære skader i benene, vil spændinger forplante sig til ryggen, og kiropraktik kan i disse tilfælde være med til at løsne op for spændingerne og dermed lindre smerterne. Men det er meget vigtigt at man diagnosticerer og løser det primære problem i benene hvis det kan lade sig gøre. Kiropraktikbehandling må ikke blive en “sovepude” på den måde at man så udsætter egentlig veterinær behandling. Det er meget vigtigt at man får hesten udredt videre hvis 2-3 kiropraktikbehandlinger ikke løser problemerne. Derudover er det helt essentielt at både tænder og hove bliver passet optimalt, da problemer her ofte giver sekundære problemer i led, muskler, sener og ryg.

Ved problemer der ikke lader sig løse med traditionel behandling, for eksempel “færdig udviklet” spat eller andre gigtforandringer, kan kiropraktik med fordel bruges som smertelindrende behandling og for at begrænse yderligere skæv- eller overbelastninger. Et kiropraktisk check kan også være en god måde at få en status på om hesten har ondt – da benproblemer som beskrevet oftest sætter sig som smerter i ryggen i løbet af relativt kort tid.